TAKİP ET
Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyetinin Faydaları
Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyetinin Faydaları

Akdeniz diyeti uzmanların sıklıkla önerdiği ve en sağlıklı beslenme şekli olarak görülen bir diyet türüdür. Halk arasında en popüler diyetlerden biri olan Akdeniz diyetinin zayıflatıcı etkisi araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu beslenme düzeninin temelinde bitkisel gıdalar, sağlıklı yağlar ve anti inflamatuvar besinler yer almaktadır.

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz diyeti dünyada “Med Diet” olarak bilinmektedir. 1960’lardan beri İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşayan insanların beslenme düzenini baz alan bir diyet çeşididir. Akdeniz diyeti, kurallı bir diyet programıyla hareket etmek yerine yemek yemeyi temel alan bir beslenme şeklidir.

1993 yılında Harvard Halk Sağlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından incelenmiş ve Akdeniz Diyeti Piramidi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu piramidin tabanında sebzeler, meyveler, zeytinyağı ve tahıllar, üstünde ise balık ve deniz ürünleri, bir üst basamakta ise süt ürünleri, bir üst basamakta tavuk eti ve son sırada ise kırmızı et bulunmaktadır.

Doktorlar tarafından kalp hastalıklarına, kansere, tip-2 diyabete ve obezite gibi birçok hastalığa karşı tavsiye edilen Akdeniz diyeti, karbonhidrat tüketimini azaltıp zeytinyağı, sebzeler, meyveler ve tahılların ön planda tutulduğu bir beslenme şeklidir. Sağlıklı kilo verilmesini sağlayan Akdeniz diyeti, düzenli uygulandığı takdirde etkili sonuçlar sağlar.

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Akdeniz mutfağının sevilen gıdalarını bir araya getiren Akdeniz diyeti, bol miktarda antioksidan deposu meyveler, taze sebzeler, yüksek proteinli bakliyatlar ve yemişler, az yağlı etler ve sağlıklı yağlardan oluşmaktadır. Akdeniz diyetinde tereyağı gibi yağ çeşitleri tüketilmemektedir. Süt, peynir, yoğurt gibi besinlerin yarım yağlı olanları tercih edilmektedir. Kırmızı et ve tatlılar ise nadir tüketilen besinler arasında yer almaktadır.

Akdeniz diyetinde her gün taze sebze ve meyve beslenme programında bulunmalıdır. Yulaf, esmer pirinç, soya fasulyesi, keten tohumu, esmer ekmek çeşitleri gibi tahıl ürünleri beslenme planında yer almalıdır.

Tereyağı ve Hindistan cevizi yağı yerine zeytinyağı, fındık yağı tercih edilmelidir. Sebze ve bakliyat yemekleri zeytinyağı ve fındık yağı gibi sağlıklı yağlarla hazırlanmalı, özellikle zeytinyağına öğünlerde yer verilmelidir. Tereyağı diyet programında bulunmamalıdır.

Tavuk eti ve balık ürünleri haftada bir ya da iki kez tüketilmelidir. Kırmızı et ve tatlılar ise nadir olarak tüketilmelidir. Et yemekleri tüketileceği zaman etin porsiyonu azaltılarak yanına sebze gibi yiyecekler hazırlanarak et tüketimi dengelenebilir.

Süt, yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı olanları tüketilmelidir.

Bu beslenme şeklinde haftanın 1 günü akşam öğününde vejetaryen beslenme tercih edilebilir. Zeytinyağlı yemeklere ve sebze tüketimine alışabilmek için özellikle 1 öğünde vejetaryen beslenme tercih edilebilir. Bakliyatlar ve sebze yemekleri baharatlar ile daha da lezzetli hale getirilebilir. Fasulye, nohut ve mercimek gibi bakliyat ürünleri yanında salatayla tüketilebilir.

Tam tahıl ürünleri tercih edebilirsiniz. Tam tahıl ürünleri birçok besleyici madde içerir ve zengin lif içeriği sayesinde tok kalmayı sağlar. Bulgur, arpa gibi tahıl ürünleri sebze yemekleriyle tüketilebilir.

Tatlı olarak taze meyve tüketilebilir. Günlük programda tatlı ihtiyacının karşılanması için taze meyvelere yer verilebilir. Tatlılar ve dondurma ise nadir olarak tüketilmelidir.

https://www.ifastin.com/