TAKİP ET
Aralıklı Oruç (IF) Diyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aralıklı Oruç (IF) Diyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünyada trend haline gelen aralıklı oruç, ülkemizde de pek çok kişi tarafından uygulanır. İngilizcesi Intermittent fasting olan aralıklı oruç diyeti, yağ yakmayı veya kilo kontrolü sağlamayı hedefleyen kişiler tarafından hayli merak edilmektedir. Aralıklı oruç diyeti, kişinin belirli saatlerde yemek yiyebilmesine dayanan bir beslenme biçimidir.

Aralıklı Oruç Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti ile kişiler, günün belirli saatlerinde gıda tüketebilmektedir. Onun dışındaki saatler kişinin aç kalması gerekir. Bu sayede vücudunuz enerji ihtiyacını vücuttaki yağları yakarak karşılayacaktır. Dolayısıyla aralıklı oruç diyeti ile sağlıklı bir biçimde kilo verebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu beslenme alışkanlığı vücudunuza farklı açılardan fayda sağlar. Aralıklı orucun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

·      Kandaki şeker oranının düşmesine yardımcı olur.

·      İnsülin direncini azaltarak Tip 2 diyabet riskini en aza indirir.

·      Vücudun yağ yakımını hızlandıran aralıklı oruç, trigliserit ve kolesterol değerlerinin düşmesine neden olur.

·      Hücre yenilenmesine destek olduğu için vücuttaki gençlik hormonu salgısını arttırır.

·      Oksidatif stres belirtilerini önemli ölçüde düşürür.

Aralıklı Oruç Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Aralıklı oruç veya IF diyeti, belli listelere dayalı bir program değildir ancak uyulması gereken belli beslenme programlarını içinde barındırır. Aralıklı oruç diyeti ile kilo vermeye veya kilo kontrolü sağlamaya çalışan kişilerin, belirli gıdaların tüketiminden uzak durması yararlı olur. Bunlar; şeker, un, tuz, katı yağlar, hazır ve işlenmiş gıdalar, asitli içecekler olabilir. Aralıklı oruçta tüketilmesi gereken gıdaları ise şöyle sıralayabiliriz:

·      Günlük beslenme listenizde kepekli pirinç, kepekli makarna, bulgur, yulaf ezmesi, mısır gevreği gibi düşük karbonhidrat içeren gıdalara yer verebilirsiniz.

·      Kan şekerini dengelemek için ev yapımı yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünleri belirli oranlarda tüketilebilir.

·      Vücudun vitamin ihtiyacını karşılamak için mevsimine uygun meyve ve sebzeler.

·      Aralıklı oruç listesinde zengin protein kaynağı olan ve tokluk hissi veren kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller yer almalıdır.

·      Vücudun su ihtiyacını karşılamak için günlük bol su tüketimi önemlidir.

Kimler Aralıklı Oruç Diyeti Yapamaz?

Aralıklı oruç diyetine başlamak, kişilerde birtakım sağlık problemlerine neden olabilir. Baş dönmesi, mide bulantısı, kan şekeri veya tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu nedenle bu diyeti uygulamadan önce uzman bir hekime danışmanız faydalı olacaktır.

Belirli rahatsızlıklara sahip kişiler ise aralıklı oruç diyetini uygulamaktan uzak durmalıdır. Tansiyon hastaları, insüline bağımlı şeker hastaları, düşük glisemik indekse sahip kişiler, gebeler ve emziren anneler, gut ve böbrek hastaları, yeme bozukluğu olan kişilerin aralıklı oruç diyetini uygulamaktan kaçınması gerekir.

Aralıklı Oruç Saatleri Nasıl Olmalı?

Günün belli saatlerinde beslenmeye izin veren aralıklı oruç diyeti türleri arasında farklılık gösterir. Aralıklı oruç saatleri kişinin ihtiyacına, hedeflerine ve yaşam tarzına göre değişebilir. Genel olarak, aşağıdaki gibi düzenlenebilir:

8/16 Metodu: 16 saat aç kalınan ve 8 saat yemek yenebilen aralıklı oruç türüdür. Örneğin, sabah 09:00'da yeme, 17:00'de oruç başlar ve ertesi gün 01:00'de oruç biter. 8/16 metodunda ilk öğün genellikle öğle saatlerinde yenir.

12 Saat Metodu: Bu diyet, aralık oruca yeni başlayan kişiler için uygudur. Kişiler, günü 2’ye bölerek 12 saat aç kalır ve kalan 12 saat beslenme zamanı içinde olurlar. Aralıklı orucun prensibine alışma sürecini ve az kalorili beslenmeye geçiş sürecini kolaylaştırılması açısından idealdir.

Ye/Dur/Ye Metodu: Bu beslenme şekli ise haftanın belli günlerinde 1 veya 2 kez uygulanan, 24 saatlik açlık halidir. 1 günlük açlığın ardından kişiler diğer günlerde normal beslenme şekillerine devam edebilirler.

https://www.ifastin.com/