TAKİP ET
Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Çeşitleri Nelerdir?
Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Çeşitleri Nelerdir?

Aralıklı oruç (intermittent fasting), kilo vermek isteyenlerin yaygın olarak başvurduğu diyet türlerinden biridir. Aralıklı oruç, gün içinde belirli bir zaman diliminde yiyecek tüketmek ve diğer zaman diliminde ise yemek yememeyi gerektiren bir beslenme yöntemidir. Bu yöntemde, genellikle yemek yemek için birkaç saatlik bir zaman dilimi ayrılır ve geri kalan süre boyunca aç kalınır.

Özellikle kilo vermek isteyenlerin uyguladığı beslenme biçimi olan aralıklı orucu bu kadar popüler kılan, farklı çeşitleriyle her yaşam stiline uygun hale getirilebilmesidir. Aralıklı oruç çeşitleri arasından kendinize uygun olan bir aralıklı oruç türünü tercih ederek yaşam boyu sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Aralıklı Oruç Çeşitleri Nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti; kilo kaybı, kan şekeri düzenlemesi ve enerji artışı gibi birçok fayda sağlayan popüler bir beslenme yöntemidir. Aralıklı oruç türleri, saatleri bakımından farklılık gösterebilir. Yeme aralığını ve oruç aralığını, yaşam biçiminize göre ayarlayabileceğiniz bu diyet türü, gün içinde daha enerjik olmanızı da sağlar. “Hangi aralıklı oruç bana göre” kilo vermek için bu diyeti uygulamak isteyen birçok kişinin merak ettiği sorulardan biridir.

16:8 Metodu

16:8 yöntemi, özellikle çalışan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen aralıklı oruç çeşitlerinden biridir. Gün içinde uyku süresi de dahil 16 saat aç kalıp, 8 saat yemek yeme şeklindedir. Örneğin; 10:00 ile 18:00 saatleri arasında yemek yiyip, günün geri kalan kısmında herhangi bir besin tüketmemeyi kapsar.

5:2 Metodu

Haftanın 5 günü normal, haftanın 2 günü çok kısıtlı kalori almayı içeren beslenme biçimidir. Bu yöntemde günlük olarak 500 ile 800 kcal alabilirsiniz. Bu diyet türünde kısıtlı yemek yenen iki günün üst üste uygulanmaması sağlık açısından oldukça önemlidir. Kısıtlı yemek yenilen günlerde normal günlerde tüketilen besin miktarının 4’te 1’i tüketilir.

12:12 Metodu

Sirkadiyen ritim diyeti olarak da adlandırılan bu yöntem; günün yarısında yemek yenebilirken kalan yarısında aç kalmayı kapsar. Bu metodu uygularken yemek yenilen saat aralığının gün ışığının olduğu gündüz zamanlarına denk gelmesi, uygulanabilirliğini daha kolay hale getirecektir.

Ye/Dur/Ye Metodu

Haftada bir veya iki gün tamamıyla aç kalınan yöntemdir. Bir gün boyunca akşam yemeğinden sonra diğer akşam yemeğine kadar 24 saat geçirilir. Bu beslenme biçimi, zorlayıcı olduğundan çok tercih edilmemektedir.

Kardiyovasküler sağlığın korunmasına destek olan aralıklı oruç çeşitleri, düzenli uygulandığında kilo kontrolü sağlamaya da yardımcı olur. Ancak aralıklı oruç diyeti, herkes için uygun olmayabilir. Bu nedenle sağlık sorunları olan kişilerin bu beslenme yöntemini uygulamadan önce doktorlarıyla görüşmeleri yararlı olacaktır. 

https://ifastin.com/