TAKİP ET
Aralıklı Orucu Kimler Uygulayabilir?
Aralıklı Orucu Kimler Uygulayabilir?

Günümüzde git gide popülerliği artan kilo verme yöntemi olan aralıklı oruç, oldukça bilinen bir beslenme modelidir. Kontrollü bir şekilde yaygınlaşan bu beslenme şekli, pek çok insanın bir yakınından duyması ile aklına yatan bir çeşit diyettir. Gün geçtikçe yaygınlaşan aralıklı oruç diyetini kimler uygulayabilir, kimler uygulayamaz, vücuda olumlu ve olumsuz etkileri nedir?

Besinler yerine besinlerin tüketildiği saatlere odaklanan aralıklı oruç diyeti, farklı yaşam dinamiklerine uyum sağlayabildiğinden dolayı oldukça yaygındır. Aç kalma konusunda sıkıntı yaşamayan ve istediği yemekleri yemek isteyen bireyler için biçilmez kaftan olan bu beslenme biçimi, yaşam alışkanlıklarınıza uydurabilirseniz kilo vermek için en uygun seçenek olabilmektedir.

Bazı kişilerin beslenme ve yaşayış alışkanlıkları diyet listelerine ayak uyduramayabilir. Bu noktada aralıklı oruç tercih etmesi, hem yaşamını aynı şekilde devam ettirebilmesini hem de hafif ve sağlıklı bir vücuda sahip olabilmesini sağlamaktadır. Örneğin; sabahları hemen acıkmayan ve akşam yemeklerine daha çok önem veren bir kişiyseniz aralıklı oruç diyeti tam size göre! Farkında olmadan gerçekleştirdiğiniz bu beslenme alışkanlığını aralıklı oruç diyetine çevirerek sağlıklı ve dengeli bir yaşama kavuşmak mümkündür. Bu beslenme alışkanlığına sahip bireylerin 16/8 yöntemi ile rahat bir şekilde diyet yapabilmesi doğru bir karar olacaktır.

Aralıklı oruç diyeti dışındaki diğer diyetleri uygularken canınızın yemek yemek istemediği zamanlarda o günü es geçemeyebilirsiniz. Diyet listesinde yazanı yemek durumunda kalırsınız. Fakat aralıklı oruç diyetinde böyle bir durum söz konusu değildir. 5:2 yöntemi ile haftanın iki gününü eat – stop – eat uygulayarak geçirebilirsiniz. Bu sayede hem kendi yaşamınıza ayak uydurabilir hem de kilo verebilirsiniz.

Aralıklı oruç yöntemi herkes için güzel sonuçlar doğurmayabilir. Bu durumda kendinize uygun bir beslenme modeline uymanız en doğru seçenek olacaktır. Uzun süre devam edebileceğiniz ve yaşam alışkanlıklarınıza uyarlayabildiğiniz diyet en iyisidir.

Kimler Aralıklı Oruç Diyeti Uygulayamaz?

Diğer kilo verme ve zinde kalma yöntemlerinden farklı olan aralıklı oruç diyeti, herkes için uygun bir beslenme şekli olmayabilir. Belirli sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin bu diyeti yapmamaları, sağlık problemini tetiklememeleri ve olumsuz etkilememeleri açısından önemlidir.

·         Tansiyonu düşük olanlar

·         Yeme bozukluğuna sahip olanlar

·         Rutin olarak ilaç kullananlar

·         Şeker hastaları

·         Kan şekeri regülasyonu problemi yaşayanlar

·         Vücut kitle endeksi düşük olanlar

·         Mide ülseri olanlar

·         Hamileler veya emzirenler

Aralıklı Oruç Diyetinin Sağlığa Etkisi

Aralıklı orucun etkileri bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak sağlığa olumlu etkisi olan bir beslenme modelidir. Yağ yakımı ve metabolizma hızlandırma konusunda oldukça başarılı olan aralıklı oruç, aynı zamanda insülini de azaltmaktadır.

Aralıklı oruç, insan vücudunda bulunan yaşlanmış ve yıpranmış hücreleri tüketmeye olanak vermektedir. Bu şekilde hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır.

Aralıklı Orucun Yan Etkileri

Günün belirli zamanlarından aç kalarak geri kalan kısımda ise beslenerek uygulanan aralıklı oruç diyeti yapanlar için yalnızca zaman kısıtlaması yapmasına rağmen, farklı bünyelere göre uygulanması oldukça zor bir diyet olabilmektedir. Uzun süre aç kalındığından dolayı baş ağrıları, sinir ve anlama güçlüğü şeklinde sorunların meydana gelmesi olası bir durumdur. Fakat bu yan etkiler aralıklı oruç beslenme modeline alışkın olmayan bireyler içindir ve geçicidir.

https://www.ifastin.com/