TAKİP ET
Besin Grupları Nelerdir? Faydaları Nelerdir?
Besin Grupları Nelerdir? Faydaları Nelerdir?

Besin grupları; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken konulardan biridir. Gıdalar içeriğinde bulunan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su gibi maddeler sayesinde vücudun enerji ihtiyacını karşılarken farklı faydalar da sağlar. Günlük olarak tükettiğimiz besinler ve besin grupları, içeriklerine ve vücuda sağladığı faydalara göre çeşitlere ayrılır. Temel besin grupları hakkında detaylı bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Temel Besin Grupları Nelerdir?

Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşamın temelini oluşturur. Günlük beslenme planınıza sağlıklı gıdaları dahil ederek birçok hastalığa yakalanma riskini en aza indirebilirsiniz. Sağlıklı beslenme planı oluştururken 4 temel besin kaynağından dengeli şekilde yararlanmak gerekir.

Sağlıklı yaşamak için oluşturduğunuz beslenme planınıza temel besin gruplarını dahil ederek vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda bu besin ve besin gruplarının dengeli bir şekilde tüketilmesi, bağışıklık sisteminizin çalışmasına da destek olacaktır. Temel besin grupları, yaşam kalitesini pek çok açıdan arttıran beslenme planının olmazsa olmazlarıdır. 4 yapraklı yonca figürü ile temsil edilen 4 temel besin grubu şu şekilde sıralanabilir:

·      Süt ve süt ürünleri

·      Et, yumurta, kuru baklagiller

·      Ekmek ve tahıllar

·      Sebze ve meyveler

Temel Besin Grupları Faydaları Nelerdir?

Temel besin gruplarının faydaları içeriğine bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle günlük beslenmede çeşitliliğin sağlanması önemli bir konudur. Hangi besin grubundan ne kadar tüketilmesi gerektiği fiziksel özelliklere ve kişisel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri, birinci temel besin gruplarından biridir. Süt ve süt ürünleri; protein, yağ, vitamin ve kalsiyum gibi önemli minerallerin kaynağıdır. İnek sütü, keçi sütü gibi hayvansal kaynaklı sütlerin yanı sıra badem sütü, soya sütü gibi bitkisel sütler de bulunur.

Peynir, kefir, yoğurt, tereyağı, krema gibi süt ürünleri de ham maddesi olan sütün besleyici içeriğini kişilere sunan gıdalardır. Süt ve süt ürünleri, büyüme ve doku onarılmasında etkilidir. Kemik ve dişler için de oldukça yararlı olan bu gıdaların sağlıklı yetişkin bireyler tarafından günlük olarak 2 porsiyon tüketilmesi gerekir. Çocukların ise günde 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmesi önerilmektedir.

Et, Yumurta ve Kuru Baklagiller

Zengin bir protein kaynağı olan et grubu, içeriğinde yağ ve yağ asitleri, B grubu vitaminleri, demir ve çinko da bulundurur. İçeriğinde yüksek oranda protein, A ve B vitaminleri bulundururken kuru baklagiller ise protein ve karbonhidrat açısından zengindir.

Kırmızı et, beyaz et, sakatat, balık, mercimek, nohut, börülce, fındık, fıstık ve ceviz gibi gıdaların içinde bulunduğu bu besin grubunun öğünlerde düzenli olarak tüketilmesi, son derece önemlidir. Yetişkin kişilerin bu gruptaki besinleri günlük 2-3 porsiyon tüketmeleri tavsiye edilir.

Ekmek ve Tahıllar

Nişasta, lif, vitamin ve mineral açısından zengin olan tahıllı gıdaların günlük beslenme planına dahil edilmesi gerekir. Posalı tahıllı besinler, sindirim sisteminin verimli bir biçimde çalışmasına destek olur. Ancak çölyak rahatsızlığı ve gluten hassasiyetine sahip olan bireylerin bu gruptaki besinleri dikkatli tüketmesi gerekir.

Buğday, çavdar, mısır, yulaf, pirinç un, bulgur gibi gıdaları barındıran ekmek ve tahıl grubu günlük enerji ihtiyacınızın sağlanmasında etkilidir. Bu nedenle sağlıklı bir kişinin günde 7-8 porsiyon tahıl grubu tüketmesi gerekir.

Sebze ve Meyveler

Meyve ve sebzeler, besin grupları içerisinde oldukça kalabalık bir içeriğe sahiptir. Vücut sağlığına pek çok açıdan yarar sağlayan bu gıdalar, içeriğindeki folik asit, vitaminler, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve posa sayesinde oldukça faydalıdır.

Sebzeleri ve meyveleri içerisinde barındıran bu gruptaki besinlerin günlük olarak tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ancak bu gıdaların mevsiminde tüketilmesi de son derece önemlidir. Sağlıklı ve yetişkin bir kişinin günlük ortalama 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmesi önerilir.

https://www.ifastin.com/