TAKİP ET
Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Diyabet hastalığı, dünya üzerinde ölüme neden olan hastalıklardan biridir. Şeker hastalığı olarak da adlandırılan diyabet, genetik faktörlerden kaynaklanabileceği gibi fazla kilo, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam sonucunda da ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir beslenme planı oluşturarak günlük egzersizler yaparak diyabet riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Diyabet tedavisi ile kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek veya geciktirmek amaçlanır. Doktorlar tarafından önerilen ilaçları düzenli bir biçimde kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra şeker kullanımını azaltarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması da bu hastalığın tedavisinde son derece önemlidir. Peki; diyabet hastaları nasıl beslenmelidir?

Diyabet Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Diyabet ile sağlıklı bir biçimde yaşamak için diyabet hastalarında beslenme son derece önemlidir. Diyabet diyeti olarak da adlandırabileceğimiz bu beslenme listesi, besleyici gıdalar bakımından zengin olmalıdır. Aynı zamanda düşük yağ ve karbonhidrat içeriğine sahip meyve, sebze ve tahıl ağırlıklı beslenmeleri oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra gün içinde hareket etmeye özen göstermek de tedavi sürecinde yararlı olacaktır.

Diyabet hastaları beslenme listesi sayesinde hastaların kan şekeri, kan basıncı ve kan yağları oranının istenilen sınırlar içerisinde tutulmasına destek olur. Öte yandan “diyabet hastaları hangi besinleri tüketmeliler” sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Diyabet hastaları beslenme listesi oluştururken aşağıdaki konulara dikkat etmelidir:

·         Uzun süre aç kalmamaya dikkat edilmelidir. Beslenme listenizi, 3 ana öğün ve 3 ara öğün biçiminde oluşturmalısınız.

·         Özellikle ana öğünlerde et, sebze, süt, tahıl grubundan ürünleri, bir arada tüketmeniz yararlı olacaktır.

·         Beslenme listenizde karbonhidrat ve yüksek oranda yağ içeren besinleri bulundurmamaya özen göstermelisiniz.

·         Beyaz ekmek yerine tam buğday unundan hazırlanan esmer, çavdar veya kepek ekmek tüketilebilir.

·         Haftada en az 2 porsiyon kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagil yemeklerini tüketebilirsiniz.

·         Öğünlerde tüketilen gıdaların lif ve posa bakımından zengin olmasına dikkat etmelisiniz.

·         Her öğünde sebze, tahıllı ekmek veya mercimek, nohut, bulgur gibi diğer tahıllı besinlerin tercih edilmesi kamaya yardımcı olacak ve bağırsak hareketlerinin artmasını sağlayacaktır.

·         Ara öğünleri atlamamaya özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde meyve ile süt, yoğurt ve ayran tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

·         Et, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalar derisi ve yağı alınarak haşlama, buğulama yöntemiyle pişirilip tüketilmelidir. Kızartma türü besinlerden uzak durulmalıdır.

·         Düzenli olarak balık eti tüketilmiyorsa günlük olarak ceviz tüketilmelidir.

·         Pasta, şekerleme, kurabiye, şerbetli tatlı gibi şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.

·         Diyabet hastalarının belli aralıklarla muayenelerini ve kontrollerini yaptırmaları, doktorun önerdiği ilaçları düzenli kullanmaları tedavi süreci açısından son derece önemlidir.

https://www.ifastin.com/