TAKİP ET
Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yeme bozukluğu, günümüzde pek çok kişinin yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Hormonların yetersiz ve düzensiz çalışması, mental yorgunluk, yaşanan psikolojik travmalar kişiyi yeme bozukluğuna iten önemli sebepler arasında yer alır. Yeme bozukluğu kişinin obezite riskini artırdığından tedavi edilmesi gerekir. Duygusal yeme bozukluğu hakkında merak ettiğiniz detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Duygusal yeme, herhangi bir açlık hissi olmadan duygulardan kaynaklı gıda alımına yönelme sorunudur. Bu, herhangi bir fiziksel açlık hissetmeden bir duygu karşısında bir anda beliren açlık hissidir. Duygusal yeme bozukluğu ilk başlarda psikolojik bir rahatsızlık iken tedavi edilmediği takdirde ilerleyen süreçte obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir?

Duygusal yeme bozukluğu, kişinin duygusal durumlarını yönetmek için aşırı yeme davranışları sergilediği bir tür yeme bozukluğudur. Duygusal yeme bozukluğu olan kişiler genellikle stres, kaygı, üzüntü, yalnızlık gibi negatif duygularla baş etmek amacıyla yemek yeme eğilimi gösterirler. Ancak zaman zaman sevinç, mutluluk gibi olumlu duygular sebebiyle de kişi, aşırı yemek yiyebilir.

Duygusal yeme bozukluğu olan kişiler genellikle kilo alımına neden olacak yüksek kalorili yiyecekleri tercih ederler. Bu gıdalar da uzun vadede obezite, kalp hastalığı, diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Duygusal Yeme Bozukluğu Neden Olur?

Duygusal yeme bozukluğu nedenleri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, birden fazla faktörün bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülmektedir. Duygusal yeme bozukluğu, genellikle zorlayıcı veya stresli duyguların ortaya çıkmasıyla ilişkilidir. Yani psikolojik travmalar, duygusal yeme bozukluğuna neden olabilir ve kişinin beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler. Bu bozukluk, kişinin kendisini daha iyi hissetmek için yemeğe yönelmesiyle başlayabilir ve zamanla kontrol edilemeyen bir dürtü halini alır.

Duygusal Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duygusal yeme bozukluğu, kişinin duygusal olarak rahatsız olduğu veya stres altında olduğu zamanlarda yeme davranışlarındaki artışla kendini gösterir. Duygusal yeme bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

·         Duygusal yeme bozukluğuna sahip birisi aniden açlık hissedebilir ve kontrolsüz bir şekilde aşırı yemek yiyebilir.

·         Kişi, yeme atakları sonrasında suçluluk hissedebilir ve utanç duyabilir.

·         Kişi, açlık hissetmediği halde stresli veya gergin olduğunda yemek isteyebilir.

·         Kişi, düzenli yemek saatlerinin ötesinde sık sık yemek yemesine neden olur.

·         Duygusal yeme bozukluğu olan kişi, duygusal zorluklarla başa çıkmak için daha sık yemek yeme eğilimi gösterir.

·         Hızlı ve çok yemek duygusal yeme bozukluğunun bir diğer belirtisidir.

Duygusal Yeme Bozukluğu ile Başa Çıkmak İçin Öneriler

Duygusal yeme bozukluğu, yeme bozuklukları arasında sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Kişinin sağlığını olumsuz olarak etkileyen bu yeme bozukluğu ile baş etmek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

·         Yeme alışkanlıklarınızı düzenleyin.

·         Hangi duyguları hissettiğinizde yemek yeme ihtiyacı duyduğunuza dikkat edin.

·         Duygularınız ve yemekler arasındaki ilişkiyi anlamlandırmaya çalışın.

·         Farkındalıklı yemek yeme pratikleri gerçekleştirin.

·         Hızlı yemek yerine yemek yerken zevk almayı deneyin.

·         Bir uzmandan destek alın.

Duygusal Yeme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Duygusal yeme bozukluğu, ilerleyen süreçlerde obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle bu sorunun kısa süre içerisinde bir uzmana danışarak giderilmesi gerekir.

Duygusal yeme bozukluğu, çoğu zaman bir terapist veya psikolog tarafından tedavi edilir. Terapi, kişinin duygu durumlarını yönetme becerilerini geliştirmesine ve bir diyet ve egzersiz programı planlamasına yardımcı olabilir.

https://ifastin.com/