TAKİP ET
Frutaryen Beslenme Nedir? Frutaryen Beslenme Faydaları
Frutaryen Beslenme Nedir? Frutaryen Beslenme Faydaları

Meyveciler olarak da isimlendirilmesi konusunda bir sıkıntı bulunmayan frutaryen grubundaki bireyler, vegan beslenmeyi kabul eden bireylere kıyasla daha katı kurallara sahip olan bir yapılanmaya işaret etmektedir. Hayvanları korumanın yanı sıra, bitkilerin haklarını da gözetmenin gerekliliğini savunan frutaryenler, toplanma esnasında bitkiyi öldürmeyen meyve ve sebzeleri tüketmektedirler. Örneğin; frutaryenler, havucun topraktan çekilirken zarar görebilme ihtimalini düşündükleri için havucu yemeyi tercih etmeyebilmektedirler. Çünkü, bitkilerinde birer canlı olduğunun bilince olan frutaryenler canları yanabileceği düşüncesiyle birçok bitkiyi tüketmemektedirler.

Kısaca özetlemek gerekirse, tüketilen besinlerin, kendiliğinden dalından düşmüş olması gerektiğini savunmaktadırlar ve fındık, ceviz gibi kabuklu, elma, armut gibi yaş meyveleri tüketmektedirler.

Frutaryen Diyette Tüketilmesinde Sakınca Görülmeyen Besinler Nelerdir?

Frutaryen diyet ve beslenmede 7 çeşit besin sınıfı vardır ve ağırlıklı olarak bu besin sınıflarındaki besinleri tüketmektedirler. Bu sınıflar ise; buruk meyveler, asitli meyveler, tatlı meyveler, kurutulmuş meyveler, yağlı meyveler, bitki çekirdekleri, sert kabuklu yemişler şeklinde sıralanmakta olan kategorilere işaret etmektedir.

Buruk Meyveler Nelerdir?

Buruk meyveler, tatlı elma, tatlı kiraz, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, şeftali, armut, papaya, incir, kayısı, mango gibi meyveler olmaktadır.

Asitli Meyveler Nelerdir?

Asitli meyveler, turunç, ananas, çilek, nar, kivi, kızılcık, ekşi elma şeklinde sıralanmaktadır.

Tatlı Meyveler Nelerdir?

Tatlı meyveler, muz, üzüm, kavun, Trabzon hurması şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Kurutulmuş Meyveler Nelerdir?

Kurutulmuş meyveler, hurma, incir, elma, üzüm, kiraz, erik, muz, kızılcık gibi bitkilerden oluşmaktadır.

Yağlı Meyveler Nelerdir?

Yağlı meyveler sınıfı, avokado, Hindistan cevizi, zeytin gibi bitkilerden oluşmaktadır.

Bitki Çekirdekleri Nelerdir?

Bitki çekirdekleri sınıfı, ay çekirdeği, susam, balkabağı çekirdeği, kabak çekirdeği, karpuz çekirdeği şeklinde ifade edilmektedir.

Sert Kabuklu Yemişler Nelerdir?

Sert kabuklu yemişler, pekan cevizi, Brezilya cevizi, ceviz, badem, Antep fıstığı, çam fıstığı, fındık, kayın kestanesi gibi düşünülebilmektedir.

Frutaryen Diyetin Faydaları Neler Olmaktadır?

Frutaryen diyetin birçok faydasının olduğu savunulmaktadır. Bu faydalar, kanseri önleme ve tedavide etkili olması, kabızlık ve sindirim sorunlarında iyileşme sağlaması, uykusuzluğa iyi gelmesi, depresyon tedavisinde etkili olması, kilo vermeyi hızlandırması, yaraların iyileşmesinde etkili olması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, cilt-saç ve tırnak sağlığına iyi gelmesi gibi birçok fayda sağladığı savunulmaktadır.

Frutaryen Diyetin Muhtemel Zararları Neler Olmaktadır?

Frutaryen diyette olası birçok zararda bulunmaktadır. Bu zararlar, diyabet ve insülin direnci riskinin artabilmesi, ciddi protein eksikliğine bağlı kilo ve kas kaybı sorununun gelişebilmesi, B12 vitamini, kalsiyum, demir, çinko, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri eksikliğinin gelişebilmesi, beyin fonksiyonları için yeterli vitamin ve mineraller alınamayacağından Alzheimer, demans ve depresyon riski artabilmesi gibi birçok soruna neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra; frutaryen diyet uygulamalarında sıklıkla anoreksiya gelişimleri, duygusal açlık hissi, halsizlik, uykusuzluk, konsantrasyon kaybı, unutkanlık gibi bulgularında gelişebileceği gözlemlenmektedir.

https://www.ifastin.com/

1 YORUM
Gönül
Yazıyı oldukça faydalı buldum. Teşekkürler
YORUM YAP