TAKİP ET
GAPS Diyeti Nedir, GAPS Diyeti Nasıl Yapılır?
GAPS Diyeti Nedir, GAPS Diyeti Nasıl Yapılır?

GAPS diyeti, bağırsaklardaki bozulmuş bakteri dengesini düzeltmek, yaralı, hasarlı, sızıntılı bağırsak duvarını tedavi etmek amacıyla bağırsak epitelyum dokusunu iyileştirmeye yönelik uygulanan beslenme biçimidir.

GAPS diyetinde hastalık yapıcı mantarlar ve bakterileri besleyen ve nörotoksin üremesine neden olan tüm işlenmiş gıdaları diyetten uzaklaştırmaktadır. Probiyotik destek sağlayan fermente gıdalar GAPS diyetinin vazgeçilmezleri olmaktadır. Çok kısa bir sürede bağırsakta meydana gelen hasarları ve sızıntıları tedavi edebilen GAPS beslenme programı ağır metallerin, toksinlerin ve sindirilmemiş besinlerin kana geçişini de büyük oranda engellemektedir.

Bu durumu takiben beyin ve diğer organlarda gelişen toksin temizlenmesi, kısa sürede fizyolojik ve psikiyatrik problemlerin ortadan kalkmasına olanak tanımaktadır. Her beslenme programında olduğu gibi kronik hastalığa sahip olanların GAPS diyeti konusunda mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir. GAPS diyeti diyetisyenler ve uzmanlar tarafından takip edilmesi gereken bir diyet olmaktadır.

GAPS Diyeti Nasıl Yapılır?

GAPS diyeti 3 temel aşamadan meydana gelen bir diyet olmaktadır ve bu 3 aşamanın her biri ayrı bir öneme sahip olmaktadır.

İlk Aşama

GAPS diyetinin ilk aşaması giriş diyeti olmaktadır. Bu giriş diyeti ise 6 aşamadan meydana gelmektedir ve daha ilk aşamalarında hastalıkların psikolojik ve fiziksel semptomlarının ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Bu aşamada bağırsağı rahatsız edebilecek tüm besinler diyetten çıkarılmalıdır ve bağırsak duvarının onarılması sağlanmalıdır. Onarılan bağırsak duvarı emilim yapmadan önce sindirimi gerçekleştirmekte ve böylece birçok gıda intoleransı ve alerjileri ortadan kalkmaktadır.

İkinci Aşama

GAPS diyetinin ikinci aşaması yani tam diyet programında bağırsak florasının dengesi tam olarak iyileşmektedir ve bu dönemde hastalar GAPS diyeti ile tamamen uyum hale gelmektedir.

Üçüncü Aşama

GAPS diyeti programı üçüncü aşaması ise diyetten çıkış aşaması olmaktadır. Hastalığın tüm semptomları ortadan kalkmış olsa da giriş diyetinden sonra yaklaşık 1 sene daha tam diyete devam edilmesi önerilmektedir. Diyetten çıkış aşamasında diyetten çıkarılan tüm besinler birer birer kontrollü olarak diyete eklenmektedir ve bir süre sonra GAPS diyeti tamamen bırakılmaktadır.

GAPS Diyeti Ne Kadar Sürer?

GAPS diyeti süresi hastalığın semptomlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazı hastalar giriş aşamasını 20-30 günde tamamlarken bazıları ise giriş diyetinde bir yıl kadar kalabilmektedir.

GAPS diyetinin süresini belirleyen en önemli etken hastalığın fiziksel ve psikolojik tüm semptomlarının ortadan kalkmasının gözlemlenmesidir.

GAPS diyetinin standart süresi: 6 aşamalı giriş aşamasının ilk aşamasının zorluğu nedeniyle en az 3-4 gün, ikinci aşama 6-8 gün, üçüncü aşama 7-15 gün, dördüncü aşama 21-30 gün, beşinci aşama 30-45 gün, altıncı aşama ise 2 ile 4 aya arasında olabilmektedir.

GAPS diyetinin en zor aşaması giriş aşaması olmaktadır. Tamamen beslenme düzenini değiştirmeye neden olan birinci aşama sonunda hastalık semptomlarının ortadan kaldırılmasını sağlanmaktadır.

Gaps Diyeti Zararları Nelerdir?

GAPS diyeti her ne kadar hastalara yararlı gibi görünse de bilimsel olarak herhangi bir kanıtı olmayan bir beslenme programı olmaktadır.

Özellikle diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kolesterol, böbrek ve karaciğer fonksiyonu bozukluklarında doktora danışılmadan kesinlikle uygulanmaması gereken bir diyet olmaktadır. Hamilelik, emziklilik dönemindeki kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da GAPS diyeti uygulaması sakıncalı görülebilmektedir.

GAPS diyetinin ilk üç aşamasında neredeyse gıdaların tamamı yakını diyetten çıkarılmaktadır. Bu da yeterli ve dengeli beslenmeyi engelleyerek vücudun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. GAPS diyetinin ikinci kısmında yer alan çiğ yumurta tüketiminin önerilmesi de salmonellaya davetiye çıkardığından dolayı zararlı olabilmektedir. 

https://www.ifastin.com/