TAKİP ET
Glisemik İndeks Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Glisemik İndeks Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Glisemik indeks diyeti, ani kan şekeri yükselmesi durumunun önüne geçmek için başvurulan diyet türüdür. Kişinin kan şekeri dengesi düzenli olduğu takdirde kilo vereceği üzerine odaklanılmaktadır. Özellikle diyabet hastalığına sahip kişiler için geliştirilen bu diyet türünün temel amacı, kan şekerinin belirli bir düzeyde kalmasını sağlamak ve sinir sistemini korumaktır.

Glisemik indeks diyeti, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesinin ve düşmesinin engellenmesini sağlamaktadır. Kronik hastalıklar, obezite, kalp ve diyabete karşı koruma sağlamak için yapılan Gİ diyeti, bünyeden bünyeye değişen kilo kaybına da sebep olabilmektedir. Aynı zamanda karaciğer yağlanması, kanser, hipertansiyon gibi pek çok sağlık probleminde etkili bir koruma sağlamaktadır. Peki, glisemik indeks diyeti nedir, nasıl yapılır?

Glisemik İndeks Diyeti Nedir?

Glisemik indeksi düşük yiyeceklerin tüketilmesini öneren bu diyet türü, kilo sorunu olanlar için fayda sağlamasının yanı sıra birçok sağlık sorununa da çare olan bir beslenme metodudur. Un, reçel, bal, şeker, hamur işi ürünler, beyaz pirinç, patates kızartması gibi yüksek glisemik içeren yemeklerin tüketilmesi ile kan şekeriniz hızlı bir şekilde yükselmektedir. Hızlı bir şekilde sindirilen bu besinler, kanınızda fazla şeker ve yağ olarak depolanmaktadır.

Hızlı yükselen kan şekeri insülin ile dengelendiğinde yeniden açlık hissi yaratmaktadır. Bunun sonucunda tekrar yemek yenerek fazladan kilo alımı yaşanmaktadır. Sonsuz bir döngü oluşturan bu durum, glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi ile son bulabilmektedir. Glisemik diyeti ile zayıflayanlar bu döngüyü kırabilen bireylerdir.

Glisemik İndeks Diyeti Nasıl Yapılır?

Glisemik indeks diyetinin temel amacı, glisemik indeksi düşük besinler tüketerek sağlıklı bir yaşam sürmektir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme metodu oluşturmak için gıda miktarlarının kontrollü bir şekilde yer aldığı glisemik indeks diyeti listesi yapılmalıdır. Bir diyetisyenden destek almak önemlidir. Glisemik değeri düşük besinlere örnek olarak; baklagiller, çiğ havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kepekli besinler, nohut verilebilir. Bu besinlerin bulunduğu diyet listelerinin uygulanması tavsiye edilmektedir. Her diyet listesi, kişiye özeldir. Bu sebeple kişinin durumuna göre diyet listesinin hazırlanması sağlık açısından en doğrusu olacaktır.

https://www.ifastin.com/