TAKİP ET
Ketojenik Diyet Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ketojenik Diyet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ketojenik diyetin özü karbonhidratları önemli ölçüde azaltıp, yağ ve protein tüketimini artırmaktır. Buradaki asıl amaç; ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdaların yerine balık, tereyağı, zeytinyağı, et ve benzeri gibi gıdalarla yağ ve protein miktarını yükseltmektir.

Ketojenik kelimesinin kökeni ketozis kelimesinden gelmektedir. Ketozis, düşük karbonhidrat durumunda vücudun enerji elde etmek için yağ yakması anlamına gelen bir kelime olmaktadır.

Düşük karbonhidratla beslenme şekli kandaki glikoz seviyesini ve buna bağlı olarak insülini düşürmektedir. Vücut yeterli ölçüde glikoz ve karbonhidrat alamadığı içinde yağları yakmaktadır. Enerji için vücut yağ yakmaya başladığında ise “keton” denilen şeyler ortaya çıkarak zayıflamayı başlatmaktadır.

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Düşük karbonhidrat diyetlerinin kan basıncına önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Ketojenik diyet ve düşük karbonhidrat diyeti midenizi rahatlatmaktadır. Kan basıncınızı dengelemekte, akne problemlerinizi, mide yanmalarınızı, migren ataklarınızı ve tatlı krizlerinizi azaltmaktadır. "Polikistik over" sendromu adı verilen sendroma iyi gelmektedir. Beyin kanserinin tedavisinde bile kullanılabilmektedir. Ayrıca Alzheimer, Parkinson ve kanser gibi yaygın ve tedavisi zor hastalıkların tedavisinde de yararlanılan yöntemlerden olmaktadır.

Ketojenik Diyet Uygulanırken Neler Yenebilir?

Ketozise ulaşmanın en önemli koşulu, karbonhidrat tüketimini durdurmaktır. Günde 50 gramın altında net karbonhidrat almanız ketozise girmek için yeterli olurken, ideal birim 20 gram olmaktadır. Ancak, ne kadar az karbonhidrat alırsanız, diyetiniz de o kadar etkili olacağınız unutmamanız tavsiye edilmektedir.

Ketojenik Diyette Neler Tüketilebilir?

Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta gibi gıdaların tüketilmesinde bir sakınca olmamaktadır.

Ketojenik Diyette Neler Tüketilemez?

Ketojenik diyetlerde yememeniz gerekenler nişasta ve şeker bakımından zengin gıdalardır. Bu gıdalar; ekmek, makarna, pirinç, patates gibi gıdalar olarak sıralanabilir. Bu besinlerin tüketilmemesinin temel sebebi, karbonhidrat bakımından zengin olmalarıdır.

Ketojenik diyet türünde, düşük karbonhidrat diyetlerinin temel kuralları geçerli olmakla birlikte, diyetiniz protein değil yağ bakımından zengin olmalıdır. Çünkü, bu diyette vücudunuzun enerji kaynaklarını %10’un altında karbonhidrat (hatta mümkünse maksimum %5), 15-25% arası protein (mümkünse maksimum %20) ve %70 (hatta %75) oranında yağlar olacak şekilde düzenlemelisiniz.

Ketojenik Diyette Yasak Olan Gıdalar Nelerdir?

Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratı yüksek gıdalar, meyveler (en fazla bir tane), kök sebzeler, içinde mısır şurubu, glikoz şurubu gibi gizli şeker barındıran meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir.

Ketojenik Diyette Ne İçilmesi Gerekmektedir?

Ketojenik diyette su içilmesi her diyette olduğu ve normal hayatta da olduğu gibi çok büyük bir öneme sahip olmaktadır. Ancak, bu diyeti uygularken su dışında şekersiz olması kaydıyla çay ve kahve de içilebilmektedir. Hatta çay veya kahvenize çok ufak süt veya krema da koyabilirsiniz.

https://www.ifastin.com/

0 YORUM
YORUM YAP