TAKİP ET
Ketojenik Diyet Neden Yapılır?
Ketojenik Diyet Neden Yapılır?

Her insan farklı beslenme şekli ve rutini ile günlük hayatını devam ettirir. Bazı insanlar için beslenme ayrı bir önem taşıdığında sağlıklı gıda tercihleri ön plana çıkar. Farklı bir beslenme şekli sunan ketojenik beslenmenin yararları bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntemdir. Özellikle bazı sağlık sorunları olanlar için çoğunlukla ketojenik diyetler önerilir.

Bazı hastalıkların tedavisinde düşük karbonhidratlı bir beslenme şeklinin benimsenmesi gerekebilir. Ketojenik diyet, karbonhidrat alımı düşük ya da protein alımı yüksek olan pek çok diyet seçeneği ile karşınıza çıkabilir. Bu diyetin en önemli özelliği, karbonhidrat alımını azaltarak yerine yağ miktarını artırıp vücudu ketozis haline getirmektir.

Ketojenik diyetle birlikte vücudun yakıt enerjisi artık karbonhidrat değil yağ olmaya başlar. Bu beslenme şekli ile birlikte vücutta oluşan ketonlar metabolik, nörolojik veya insülinle ilgili hastalıklarda tedavi yöntemi olarak kullanılır. Aynı zamanda bazı kanserin tedavisi sürecinde de ketojenik diyetlerden yardım alınır.

Ketojenik diyet sadece çeşitli sağlık sorunları için bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaz. Aynı zamanda son yıllarda farklı bir beslenme düzenine geçerek zayıflamayı isteyen pek çok insan ketojenik diyet programına yönelmeyi tercih eder. Genel olarak farklı bir beslenme şekli sunan ketojenik tarzı diyete geçmek için mutlaka bir uzman ile görüşmek gerekir. Çünkü ketojenik diyet türleri farklı kriter ve değerlendirmelere göre programlanan bir beslenme türüdür.

Ketojenik Diyet Programına Nasıl Başlanır?

Her insan pek çok nedenden dolayı ketojenik diyete başlamak isteyebilir. Ketojenik diyete başlamak için gereken adımlar şöyle sıralanabilir;

Sağlık açısından bu tarz bir beslenme şeklini benimseyen birçok insan öncelikle çeşitli testlerden geçer. Daha sonra doktor onayı ile birlikte kişinin sağlık sorununa göre en uygun beslenme listesi hazırlanır.

Diyet amaçlı ketojenik beslenme şeklini benimseyenler ise çeşitli aşamalardan geçmelidir. Öncelikle ketojenik diyetin pek çok türü bulunduğunu bilmeli ve doktor gözetiminde seçim yapmalısınız.

Ketojenik diyet türleri arasından en uygun olanın hangisi olduğunu bulmak için çeşitli kan testleri yapılır. Bu testler sonucunda ketojenik diyete uygunluğunuz kontrol edilir ve size özel bir diyet listesi hazırlanır.

Değerlerinize bakılarak ketojenik diyet şekli ve gıda tüketim miktarları belirlenir.

Ketojenik Diyet Faydaları Nelerdir?

Günlük hayatta rutin olarak uygulanan birçok diyet ve beslenme şekli vardır. Klasik diyet yöntemlerinden sıkılan ve daha etkili seçenekler arayan çok sayıda insan ketojenik diyete yönelir. Farklı bir beslenme rutinine geçerek vücuttaki keton miktarını artıran bu diyet, son yıllarda sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Ketojenik diyetin faydalarını aşağıda bulabilirsiniz.

İnsan vücuduna rutin olarak giren birçok gıdada yoğun karbonhidrat miktarı ile karşılaşabilirsiniz. Ketojenik diyetin en önemli özelliği, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi azaltarak protein ve yağ ağırlıklı bir beslenme şekli sunmasıdır.

Karbonhidrat tüketimi diyete göre değişmekle birlikte 25-50 gramı geçmediği için daha sağlıklı bir beslenme rutinine sahip olmanıza yardımcı olur.

Ketojenik diyet sayesinde vücudunuzda ihtiyaç fazlası olan karbonhidrat miktarını azaltabilirsiniz. Aynı zamanda ketojenik beslenme şekli ile birlikte vücudunuzdaki keton miktarını da artırabilirsiniz.

Ketojenik diyet ile protein miktarı arttığı için kas yapınızı destekleyen bir beslenme rutinine sahip olursunuz.

https://www.ifastin.com/