TAKİP ET
Ketojenik Diyette Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ketojenik Diyette Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ketojenik diyet son yıllarda büyük ilgi gören ve popülerliği artan yöntemlerden biridir. Ketojenik diyetin en önemli özelliği, karbonhidrat, protein ve yağların standart beslenme rutini dışına çıkmasıdır. Bu diyet yönteminde karbonhidrat miktarı minimum seviyede tutulurken yağ ve protein içeriği artırılır.

Ketojenik diyet klasik beslenme şekillerinin dışına çıkarak makro besinlerin tüketim miktarını değiştirir. Bu sayede diyet ya da sağlıklı beslenme amacına uygun bir şekilde ketojenik beslenme sağlanabilir. Genel olarak ketojenik diyetin içeriği ve program pek çok faktöre göre değişiklik gösterir.

Ketojenik beslenme şekline geçmek için kişinin karar vermesi yeterli değildir. Birçok test ve aşamadan geçtikten sonra uygunluğunuza göre size özel bir ketojenik diyet belirlenir. Bu nedenle ketojenik diyete kendi isteğinizle başlamak yerine uzman yönlendirmesi geçiş yapmanızda fayda vardır.

Sağlıklı bir şekilde beslenmek ve kilo vermek isteyen birçok insan tercihini ketojenik diyetten yana kullanır. Vücuttaki ketozis miktarını artıran bu beslenme şekli, özellikle bazı hastalıklar için rutin bir program halini alır. Sağlıklı bir sisteme geçiş yapmanız için gerekli temelleri oluşturan ketojenik diyete başlamadan önce dikkat etmeniz gereken detayları öğrenmek isteyebilirsiniz.

Ketojenik diyet sırasında aşağıdaki adımlara dikkat ederek sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.

Ketojenik Diyette Yenilmemesi Gereken Gıdalar

Farklı bir beslenme şekli ve miktarı sunan ketojenik diyette dikkat etmeniz gereken çok sayıda detay vardır. Özellikle bazı besinleri tüketirken kontrollü davranmanız ve kalori miktarını aşmamanız gerekir. Karbonhidrat alımı minimum düzeyde olduğu için, bu tarz besinleri tüketirken dikkatli olmanız gerekir. Ketojenik diyet boyunca uzak durmanız gereken besinlerin listesini aşağıda görebilirsiniz.

Tahıllar — Buğday, mısır, pirinç, yulaf ve türevleri

Şeker — bal, akçaağaç şurubu, pekmez

Meyve — elma, muz, portakal, kavun, karpuz

Kökler — patates, tatlı patates

Baklagiller

Ketojenik Diyette Yenilebilecek Gıdalar

Ketojenik diyet programı pek çok hastalığın tedavisinde ve zayıflamada etkin rol oynar. Özellikle diyet için kullanımı yaygınlaştıkça, ketojenik beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar da artış gösterir. Birçok insan ketojenik diyet boyunca bazı gıdalardan uzak durması gerektiğini göz ardı eder ve düşük miktarda tüketmeye devam eder. Ketojenik diyetin amacı, beslenme şeklini büyük ölçüde değiştirmek olduğu için bazı gıdalara izin verilir. Aşağıdaki listeden serbest olan gıda türlerine ulaşabilirsiniz.

Bol yağlı süt ürünleri — Kaşar, beyaz peynir, krema, tereyağı,

Yemiş ve tohumlar — ceviz, fındık, ay çekirdeği, kaju, makademia,

Avokado ve böğürtlengiller — yaban mersini, böğürtlen, karadut, frambuaz gibi glisemik indeksi düşük olanlar,

Tatlandırıcılar — stevia, eritritol gibi düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar,

Etler — balık, biftek, kuzu, kümes hayvanları, yumurta

Yeşil Yapraklı Sebzeler — Ispanak, lahana, roka, marul

Toprak üstü sebzeleri — brokoli, karnabahar,

Diğer yağlar — hindistan cevizi yağı, çörek otu yağı.

Ketojenik Diyet Uygulama Süresi

Birçok insan ketojenik diyet ile kilo vermek için hedefine ulaşana kadar sürdürmeye devam eder. Genel anlamda ketojenik diyet bir beslenme şekli olduğu için uzun süreli uygulamalarda büyük sorunlar yarattığını görmemiş olabilirsiniz. Ancak sürdürülebilirliği zor bir diyet programı olduğu için ketojenik diyete ara vermek daha sağlıklı olacaktır.

Ketojenik diyet türleri pek çok olduğu için amaç aynı değildir. Bu nedenle sağlık gibi önemli konularda ketojenik diyetin uygulama süresi artabilir. Ancak diyet gibi hedefe yönelik uygulamalarda ketojenik diyeti aralıklı olarak uygulamak daha doğru olacaktır.

https://www.ifastin.com/