TAKİP ET
Meditasyon Terimleri Nelerdir?
Meditasyon Terimleri Nelerdir?

Meditasyon, en temel anlamı ile zihnin yapısının sağlıklı olması ve bireyin doğru düşünmesini sağlayan çeşitli ritüellerden oluşur. İnsana farklı bir açıdan bakma ayrıcalığı sunan meditasyonun pek çok çeşidi bulunur. Birçok fayda ve artıyı beraberinde getiren meditasyon, aynı zamanda insan zihninin çok daha üretken olmasına katkıda bulunur.

Meditasyon teknikleri ve yaptığınız her şey temelde etrafınızda olan biten her şeye farklı bir gözle bakmanızı sağlar. Özellikle, olaylara öznel bir gözle bakmak yerine nesnel bakış açısına sahip olabilir ve meditasyon sayesinde farklılıkları kabul edebilirsiniz.

Genel olarak meditasyon birçok türe sahip olduğu için her biri ayrı özellikler sunar. Buna bağlı olarak meditasyon esnasında bilmeniz gereken önemli terimler de oluşur. Tüm meditasyonlarda önem taşıyan terimlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Prana: Yaşam enerjisi olarak ifade edilir. Spiritüel anlamda ise prana enerjinin bir formu olarak düşünülebilir. Burada yer alan “pra” devamlı, “na” ise hareket anlamına gelmektedir.

Pranayama: Genel olarak pranayama nefes kontrolü olarak ifade edilir. Bir başka deyişle, prananın boyutunun uzayıp genişlemiş hali pranayamadır. Bu teknik ile birlikte yaşam enerjisi aktive edilmiş olur. Pranayama sayesinde bedendeki blokajlar çözülür ve meditasyon yapan kişi sağlıklı bir beden inşa etme yolunda ilerler. Pranayamayı kelimelere ayırdığınızda “prana” yaşam enerjisi, “yama” kontrol ve “ayama” genişleme anlamına gelmektedir.

Asana: Bu kavram en temel anlamı ile meditasyon esnasındaki pozları ve duruşları anlatan terim olarak ifade edilir. Aynı zamanda asana meditasyon esnasında belli bir pozisyonda uzun süre rahat bir şekilde oturmanız için sizi geliştirmeye yarar. Asana, enerji merkezlerini aktifleştiren duruş pozisyonu olarak bilinir.

Aştanga: Bu kavram doğrudan 8 uzuv ya da dal anlamına gelmektedir. Ashtanga aynı zamanda geleneksel olarak kullanılan bir çeşit yoga tarzı olarak bilinir.  

Banda: Bir çeşit enerji kilitleme merkezi olan banda, vücuttaki kas kasılması ile birlikte elde edilir. Genel olarak, yaygın bir şekilde uygulanan banda çeşitleri şu şekildedir:

Mula banda: Pelvik tabanda bulunan kök kilidi

Uddiyana banda: karın kilidi

Jalandhara banda: Boğaz kilidi

Bhakti: Bu terim meditasyon yapan kişinin daha yüksek kişisel güce ulaşmasını ifade eder. Bunun yanı sıra, tanrıya adanmışlık hissi ile birleşerek yapılan meditasyonun daha manevi bir kimlik kazanmasını sağlar. Bhakti, temel olarak kalbi hedef alan bir çeşit kalp meditasyon şeklini işaret eder.

Çakra: Kelime anlamı tekerlek olan çakra, meditasyon ve yogada sıklıkla duyulan bir terimdir. Çakralar genel olarak zihinsel, fiziksel ve duygusal enerjinin en yoğun olduğu merkez kısmı ifade eder.

Chaturanga: Bir çeşit pozisyon olarak karşınıza çıkan chaturanga dört kollu asa duruşu şeklinde tercüme edilir. Buna göre, plank pozundan yukarı geçen köpek pozuna geçerken chaturanga köprü görevi üstlenir.

https://www.ifastin.com/

0 YORUM
YORUM YAP