TAKİP ET
Meditasyonu Alışkanlık Haline Getirebilmek İçin Öneriler
Meditasyonu Alışkanlık Haline Getirebilmek İçin Öneriler

Alışkanlık, aynı bağlamda belirli bir süre tekrar edilen otomatik davranışlardır. Alışkanlık oluştururken dikkat edilmesi gerekenlerden biri tekrar etmektir. Meditasyonu alışkanlık haline getirmek istiyorsanız sürekli zaman ayırmalı ve tekrar etmelisiniz. Meditasyonun alışkanlık haline gelebilmesi, kişinin yaşantısına ve deneyimlerine göre değişiklik gösterebilir. Zaman ve emek isteyen alışkanlık kazanma süreci her bireyde farklıdır.

Meditasyonu Aynı Yerde ve Zamanda Yapın

Meditasyonun alışkanlık haline gelebilmesi için sürekli aynı bağlamda yapılması gerekir. Dolayısıyla günün aynı zamanlarında ve aynı konumda yapılan meditasyon davranışları alışkanlığınız haline gelebilir. Her gün aynı saatlerde ve aynı mekanda yapılan meditasyonu benimsemeniz ve sürdürmeniz olasıdır. Bu sayede meditasyon bir süre sonra rahat ve olağan bir deneyime dönüşür.

Kendinizi Ödüllendirin

Motivasyonunuzu kaybetmemek için kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ödül, davranışların yinelenme sıklığını artıran en güçlü etkenlerden biridir. Bu sebeple ödüllendirilmiş hissetmek meditasyonu tekrarlamanızı sağlar.

Kendinizi Gözlemleyin

Alışkanlık edinme süreci içerisinde davranışlarınızı gözlemlemek ve gereksinim duyduğunuz şeylere kulak vermek, motivasyonunuzu güçlendiren ve zayıflatan faktörleri kolay bir şekilde anlamaya yardımcı olur. Meditasyon zamanınızı kendi isteğiniz dahilinde kendinizi dinleyerek belirlemek meditasyonu sevmenizi sağlar. Bu süreç içerisinde zihinsel dalgalanmalarınızı ve ilerlemenizi takip etmek için meditasyon günlüğü tutmak size yardımcı olacaktır. Bu günlük meditasyon konusunda kendinizi anlamanıza ve motive olmanıza sebep olur.

Motivasyon Kaynaklarına Odaklanın

Gönülden isteyerek başlanan meditasyon, diğer tüm meditasyon deneyimlerinden daha keyiflidir. Meditasyondan ne beklediğinizi netleştirdiğinizde hem süreci daha gerçekçi beklentilerle geçirir hem de motivasyonunuzun sadece başarı odaklı olmayacağını bilirsiniz. Stres, anksiyete, öfke gibi duyguları hafifletmek, yaşamın tadını çıkarabilmek, kendini anlamak ve iyi hissetmek için motivasyonunuzun korunmasını sağlar.

Meditasyonu Günlük Hayatın Bir Parçası Haline Getirin

Meditasyonu gün içerisinde yaşamınızın bir yerine yerleştirmek, bu konuda alışkanlık kazanmanız adına önemlidir. Meditasyonu günlük hayatınızın içerisine en kolay şekilde dahil edebileceğiniz anları düşünerek denemekten çekinmeyebilirsiniz. Tüm bu davranışlar meditasyonun bir alışkanlığa dönüşmesi için kıymetli deneyimlerdir. Sabah meditasyonunun size göre olup olmadığını deneyimleyerek kendinizi tanımanız mümkündür. Bu noktada kendinize en uygun meditasyon zamanını seçerek meditasyonu günlük hayatın bir parçası haline getirebilirsiniz.

Küçük Hedeflerle Başlayın

Kendinize meditasyon konusunda kısa süreli ve küçük hedefler koyarak bunları uygulayabilirsiniz. Bu noktada koyduğunuz hedeflerin katı olmamasına özen göstermelisiniz. Kısa sürede ulaşılabilecek hedefler, daha motive bir şekilde meditasyon yapmamızı ve bunu kolaylıkla alışkanlık haline getirebilmemizi sağlar.

Yönlendirmeli Meditasyonlarla Başlayın

Alışkın olmadığınız bir şeyi yaparken yönlendirilmeye gereksinim duyabiliriz. Meditasyon pratiğinde de durum aynıdır. Bu konuda ilk kez çalışma yapacaksanız veya uzun bir aranın ardından geri dönüyorsanız zihninizi anın içerisinde tutmakta zorluk çekebilirsiniz. Sessiz bir şekilde zihninizi dinlemek o an sizin için mümkün olmadığı zaman yönlendirmeli meditasyonlarla pratiğinizi ilerletebilirsiniz. Meditasyon esnasında daha önce karşılaşılmayan duygularla karşılaşmak olağandır. Böyle anlar zorlayıcı olduğunda size rehberlik eden şefkatli bir sesin yönlendirmelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu yönlendirmeler sayesinde yolunu kolay bulabilirsiniz. 

https://www.ifastin.com/