TAKİP ET
Temel Restoratif Yoga Duruşları
Temel Restoratif Yoga Duruşları

Dingin bir yaşama adım atmak için tercih edilen yoga uygulamaları, farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Restoratif yoga bu şekillerden biridir. Teslimiyete kapı açan ve duygularımızı dengeleyebilmeyi sağlayan yoga çeşitlerinden biri olan restoratif yoga, eşsiz bir yoga öğretisi sunar.

Yoga restoratif tarzda uygulanırken yapılması gereken duruşlar vardır. Bu duruşlar konsantre olabilmeyi sağlar ve öz bilinci ve farkındalığı artırır. Stresi yönetebilmeyi, huzurlu bir zihni ve fiziksel açıdan sağlıklı bir vücudu ortaya çıkarır.

Vücudun bütünsel olarak şifalanmasına olanak veren restoratif yoga, bireyin iç dünyasını anlamlandırabilmesini, stresini azaltmasını ve sakinleşmesini sağlar. Rutin yaşamın hızlı akışında bir nebze yavaşlayabilmeyi ve içe dönebilmeyi sağlar.

Restoratif yoga, fazla bilinmeyen bir yoga stilidir. Bu sebeple restoratif yoga nedir, duruşları nelerdir şeklinde sorular çoğunluktadır. Yumuşak bir tarza sahip olan restoratif yoga, çok bilinmemekle birlikte bütünsel bir sağlığa katkı sağlar. Restoratif yoganın meditatif ve ruhsal etkileri vardır.

Yoga restoratif tarzda uygulanırken yapılması gereken duruşlar vardır. Bu duruşlar kişinin duygularına, düşüncelerine dönmesini sağlayarak, öz bilinci ve farkındalığı artırır. Stresi yönetebilmeyi, huzurlu bir zihni ve fiziksel açıdan sağlıklı bir vücudu ortaya çıkarır.

Restoratif yoga duruşlarının her birinin iyileştirici ve şifalandırıcı etkisi vardır. Sakin ve yavaş geçişler ile değiştirilen her duruş, çıplak ayakla toprağa basıyormuş hissi yaratır. Negatif enerjinin topraklanmasını sağlayan restoratif yoga, her nefese dikkat kesilerek yapıldığı için odaklanmayı geliştirir.

Çocuk Duruşu (Balasana)

Balasana, yoga matı üzerinde dizlerinizin üstüne oturarak öne eğilme pozudur. Bu pozda bacaklarınıza istediğiniz kadar aralık bırakabilirsiniz. Dizlerin açıklığına göre öne eğilebilmek kolaylaşır. Kollarınıza bir yastık veya bolster alabilirsiniz. Ayaklarınızın altına yumuşak bir cisim yerleştirerek acımasını engelleyebilirsiniz. Başınızı yastığa yaslayarak yana çevirebilirsiniz. Çocuk duruşu, bedeninizin ağırlığını yumuşak nesnelere bırakarak vücudunuzu ve zihninizi rahatlatma konusunda oldukça başarılı bir pozdur.

Bacaklar Duvarda Duruş (Vipariti Karini)

Restoratif bu yoga pozunu denemek için ilk olarak matınızı duvara yakın bir konumda yerleştirmeye dikkat ederek işe başlanabilir. Matınıza yan bir şekilde oturarak dönüp bacaklarınızı duvara yaslayabilirsiniz. Yavaşça yatış pozisyonuna geçerek kalçanızı duvara dayalı bir şekilde yerleştirin ve omuzlarınızı yere doğru iterek göğsünüzü yukarı doğru itin. Kollarınızı da yerde serbest bırakarak iki yana açın. Bu restoratif yoga pozunu arzu ettiğiniz zaman diliminde istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.

Kedi Esnemesi Duruşu

Kedi esnemesi duruşu, isminin hakkını veren bir pozdur. Matınızın üzerinde sırt üstü yatın ve dizlerinizi kırarak karnınıza doğru çekin. Bu hareketten sonra dizlerinize sarılarak başınızı yerde bırakın. Bu poza belinizi yer sabitleyip sağ ve sol yönde hareket ettirin. Bu hareket sayesinde beliniz rahatlayacaktır.

Daha sonra kollarınızı iki yana açarak dizlerinizi ve tüm ağırlığınızı serbest bırakın. Başınızı dizlerinizin olduğu yönden terse çevirin ve omuzlarınızın yere değdiğinden emin olun. Pozu daha kolay bir şekilde uygulayabilmek için yastık kullanabilirsiniz.

Derin Gevşeme Duruşu (Shavasana)

Yoga matınıza sırt üstü bir şekilde yatarak bacaklarınızı ve kollarınızı bedeninizin iki yanında olacak şekilde ayırın. Ellerinizi avuç içleri yukarı bakacak şekilde konumlandırın ve vücudunuzun her yerinin rahat olduğundan emin olun. Bu poz ile vücudunuzun gevşemesine ve şifa bulmasına izin verin. 

https://www.ifastin.com/