TAKİP ET
Tükenmişlik Sendromuyla Başa Çıkmanın Yolları
Tükenmişlik Sendromuyla Başa Çıkmanın Yolları

Tükenmişlik sendromu, stresli ve yoğun yaşamın etkisiyle günümüzde sıklıkla görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Tükenmişlik sendromu, önemsenmesi ve tedavi edilmesi gereken psikolojik bir problemdir.

Yoğun ve uzun süreli stresin neden olduğu duygusal, fiziksel ve zihinsel tükenme durumu tükenmişlik sendromu olarak tanımlanır. Tükenmişlik sendromu ile kişi bunalmış ve duygusal bakımdan tükenmiş olarak hisseder.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Dünya üzerinde pek çok kişi zorlu yaşam mücadeleleri ile hayatına devam ederken tükenmişlik sendromunda olduğunu fark etmeyebilir. Bünyesinde ve hissiyatlarındaki duygu değişimlerini yaşamın bir parçası sanabilir. Bu durumun en net belirtileri ise şöyle sıralanabilir:

●          İş yükünden bağımsız bedensel tükenmişlik hissi

●          Duygusal tükenmişlik hissi

●          Karamsarlık

●          Basit işleri bitirirken oluşan zorlanma

●          İşten soğuma

●          Dikkat dağınıklığı

●          Uykusuzluk

●          Azalmış mesleki özgüven

●          Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı

●          Kişinin kendisini değersiz hissetmesi

●          Kalp çarpıntısı ve solunum güçlüğü

●          Baş, sırt ve bacaklar gibi vücudun belli bölgelerinde hissedilen ağrılar

Tükenmişlik Sendromuyla Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Uzmanlar, tükenmişlik sendromunu depresyonla ayırt edebilmeyi önemle ikaz eder. İki durumun arasında fark olduğunu anlatan araştırmalarla birlikte tükenmişlik sendromu ile başa çıkmanın yolları olduğunu da belirtirler. Bu yolların neler olduğu yazımızda maddeler halinde verilmiştir.

●          Süreç için atmanız gereken ilk adım, tükenmişliğin sebebini öğrenmek olacaktır. İş yoğunluğu, çalışma saatleri, iş yerinizdeki çalışma arkadaşlarınızla yaşadığınız sorunlar buna sebebiyet veren etkenlerden olabilir.

●          İş bırakmanın ve bulmanın kolay olduğu dönemlerde değiliz. Her zaman iş değiştirmek mümkün olmasa da çözüm üretebilirsiniz. İşinizin içerisinde size keyif verecek ufak alanlar keşfedebilirsiniz.

●          Hayatınızda öncelikler belirleyin. Sağlığınız, yaşam kaliteniz, aileniz, sevdikleriniz, eğlenceniz, zevkleriniz sizinle birlikte olduğunda işten eve dönerken kendinizi minimum derecede negatif hissedersiniz.

●          Gün içerisinde kısa aralar verin. Dinlenmeyi ve kendinize vakit ayırmayı unutmamalısınız.

●          Ortalama 7-8 saat uyuyun.

●          Sağlıklı beslenerek bünyenizi dinç tutun.

●          Hafta sonlarını işinize değil kendinize ayırın. Bu günleri bir hobi edinerek değerlendirebilirsiniz.

●          Düzenli egzersiz ve spor yapın. Bedeniniz dinçliği ruhunuza her koşulda iyi gelecektir.

●          İşinizi realist bir şekilde değerlendirin. Gerçekten size uygun olmadığını hissettiğiniz bir ortamda bulunuyorsanız yeni iş arayışlarına başlayın.

●          Duygularınızı bir destekle de paylaşarak atlatabileceğinizin her zaman farkında olun. Arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle bu anları konuşabilir süreci daha iyi geçirebilirsiniz.

https://www.ifastin.com/