TAKİP ET
Vegan Nedir? Vegan Beslenme Hakkında Merak Edilenler
Vegan Nedir? Vegan Beslenme Hakkında Merak Edilenler

Veganlık ülkemizde son dönemde vejetaryenlikle birlikte yaygınlaşmaya başlayan beslenme şekilleri arasında yer alır. Vegan beslenme, daha çok yaşam biçimi olarak tercih edilen ve hayvansal gıda tüketmemeye dayalı bir beslenme şeklidir.

Veganlık Nedir?

Veganlık bal, yumurta, süt ürünleri dahil olmak üzere hiçbir hayvansal gıda tüketmemeye dayanır. Hayvansal gıdaların yerine bitkisel gıdaların tüketildiği vegan beslenmede sağlıklı yaşam, çevresel ve etik gerekçeler nedeniyle tercih edilir. 

Veganlar hayvan kökenli gıdaları tüketmeyi reddeder. Veganlar tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema), kemik, sakatat, bal, kaymak gibi ürünleri tüketmez. Kürk ve deri malzemeleri de bu kategoride yer alır.

Vegan beslenmede doğru beslenilmediği takdirde kalsiyum, protein, B12 vitamini ve D vitamini gibi bazı eksiklikler meydana gelebilmektedir. Ancak doğru uygulanmış vegan diyetinde bu tür sıkıntılar yaşanmaz. İyi dengelenmiş vegan diyeti ile sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.

Veganlık ile Vejetaryenlik Arasındaki Farklar

Veganlık ülkemizde daha fazla bilinen vejetaryenlik ile karıştırılır. Vejetaryen beslenme tarzında veganlıkta olduğu gibi hayvansal besin tüketilmez. Ancak vejetaryenliğin birçok çeşidi bulunur. Bazıları et, tavuk ve balık tüketmeyip sadece süt ve süt ürünlerini tüketebilir. Veganlıkta ise bu kurallar çok daha katıdır. Bal, kaymak dahi hayvanlardan elde edilmiş hiçbir ürün tüketilmemektedir.

Vegan Beslenme Nasıl Olmalı?

Vegan beslenmede kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri, hayvan eti, inek, keçi ve diğer hayvanlardan elde edilen sütler, yumurtalar, bal ve diğer hayvansal gıdalar yer almaz. Bunun yanı sıra, donyağı, peynir altı suyu, bal, kemik ve kemik suyu da yer almıyor. Kısaca hayvan bedenlerinden çıkan malzemeler vegan beslenmede tüketilmez. Peki, hangi besinler tüketilir?

İnek sütü yerine soya sütü, badem sütü, Hindistan cevizi sütü, pirinç sütü

Peynir yerine tofu ya da soya sütü ile yapılmış peynir,

Yumurta yerine nişastalı veya patatesli karışımlar,

Et, tavuk ve balık yerine tofu, tahıllar ve sebzeler,

Bal yerine pekmez, pirinç şurubu, elma şurubu,

Tereyağı yerine zeytinyağı,

Yoğurt yerine vegan maya ve soya sütüyle yapılan vegan yoğurt vegan beslenmede tüketilir.

Vegan Beslenmenin Sağlığa Olumlu Etkileri

Vegan beslenme yüksek lif içeren bir diyettir. Bu nedenle, sindirim sistemi sağlığı açısından olumlu etkileri vardır.

Antioksidan yönünden zengindir.

Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni olduğu için vitamin ve mineral alımı yüksektir.

Doymuş yağ ve kolesterol bulunan besinler vegan beslenmede yer almadığı için kalp sağlığının korunur.

İnsülin direncini azaltır.

Vegan beslenmede dikkat edilmediği takdirde B12 vitamini eksikliği meydana gelebilir. B12 vitamini eksikliği, hafıza problemleri, depresyon, anemi, büyüme geriliğine sebep olabilir. Bunun yanı sıra, yetersiz protein alımına bağlı olarak kas kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle vegan beslenmede düzenli olarak değerlerin kontrol edilmesi ve vegan beslenmenin iyi dengelenmesi gerekir.

https://www.ifastin.com/

0 YORUM
YORUM YAP